Gemis in Zoutelande

Gister sprak ik Christel bij Café Zondag in een dorp in de buurt van Zoutelande. Een vrouw met grijsblauwe ogen en dansende bruine krullen. Ik ken haar via mijn oude studievriendin en ze wil graag vertellen over haar liefdesleven. Marcel, haar man is veel op reis en nu net terug van Ibiza.

Christel:”Mijn man moet veel op reis als fotograaf. Ik mis hem dan heel erg. Als ik dan mooie foto’s zie van zijn reizen, dan kan ik niet altijd denken: wat fijn voor hem. Ik denk ook af en toe: waarom kunnen we niet samen reizen? Waarom is ons leven niet anders ingericht, zodat we vaker samen kunnen zijn? Ik heb al diverse malen getwijfeld over de disbalans in deze liefde. Ook andere mensen drukken mij goedbedoeld op het hart dat er sprake is van ongelijkwaardigheid in deze liefde. Dat is heel gemakkelijk. Zij staan niet in mijn schoenen en voelen niet de kracht en energie die van onze liefde uitgaat als we wel samen zijn.
Marcel moet voor zijn werk vaak naar het buitenland. Het komt er op neer dat ik de meeste tijd voor onze dochter van 14 zorg. Natuurlijk is het voor mij veel zwaarder als ik alleen ben, maar ik kan ook gaan en staan waar ik wil. Omdat we elkaar vrij laten kan ik ook met andere mannen zoenen aan zee of in een cafeetje. Dat is iets wat we al lang geleden hebben afgesproken. Hij heeft zijn reizen en ik heb mijn kleine avonturen. En zoals mijn Amerikaanse vriendin laatst zei: ‘Iedereen levert in voor de liefde. Ook ik, want ik heb Amsterdam verruild voor een hippie-dorp in Californië. En ik heb op dit moment geen huis, maar ik ben wel dagelijks samen met de liefde van mijn leven. Jij betaalt jouw prijs.’ Ik was heel dankbaar voor haar woorden omdat ze zo eenvoudig en waarachtig klonken.”

“Want ik heb ook weleens gedacht dat het mijn verlatingsangst is dat ik me super gebonden voel aan de man met een  bindingsangst, die toch veel aan escapisme doet door altijd te reizen. Althans volgens zijn beste vriend. Hannah Cuppen’s boek Liefdesbang heb ik dan ook van achter naar voren gelezen. Het antwoord heb ik nog steeds niet gevonden. Als ik me senang voel met de situatie kan ik weten dat ik het goed heb getroffen. Ik ontmoet veel mensen en mijn liefdesleven met Marcel is heel levendig en afwisselend. Dus in die zin, kan ik zeggen dat ik de meer dan de helft van de tijd tevreden ben met de situatie.”

Wil jij ook geïnterviewd worden over je liefdesleven, je perikelen en je mooie momenten, mail me dan op karinwissenburg@gmail.com