Ich suche einen schonen Mann der alles kann

Via een leuke sticker op een lantaarnpaal Ich suche einen schonen Mann der alles kann ben ik in zee gegaan met Roos is offline. Het concept van Rosemarijn Keijzer is heel sympathiek. Rosemarijn loopt 1.5 uur met je door de stad waar je woont. Zij neemt het gesprek op en zoekt of vindt dan een geschikte match. Voor mij had zij een vriendelijke man gevonden met wie ik enkele uren aan zee heb zitten praten. Het is niet de man die bij past, maar toch spreekt deze koppelactie me meer aan dan online daten.

Ook Paula Vogelzang van Toekomst Relatie gelooft in offline daten. Daarnaast is Paula een vurig voorstander van Slow dating. Toekomst Relatie koppelt mensen aan elkaar en ze begeleiden hun klanten in de eerste weken. Inmiddels heeft het bureau zo’n 500 personen in het bestand. Paula heeft vier datingcoaches in dienst, die mensen begeleiden bij de kennismaking met hun potentiële partners. Dit bureau ontwikkelde een eigen methode om de slagingskans van hun leden maximaal te vergroten. Deze training bestaat uit drie onderdelen: Wat is echt essentieel voor jou binnen een relatie, waar moet je echt op letten tijdens het daten en de training biedt handvaten voor de prille (kwetsbare) relatie.

Paula: We kijken naar de relatiewaarden van de personen. Op basis van gelijke relatiewaarden koppelen we mensen aan elkaar. We begeleiden mensen de eerste datingperiode. Mensen denken dat je direct bij de eerste minuut kunt zien of iemand bij je past. Dat is volgens mij niet zo. Je moet echt langer met elkaar in gesprek gaan en vaker dan 1 keer afspreken. We adviseren om niet alleen naar je intuitie te luisteren, maar ook je verstand te gebruiken. Is die persoon waar je mee date emotioneel volwassen en doet deze aan zelfreflectie? Bijvoorbeeld.

Rosemarijn van Roos is Offline gaat minder ver. Zij koppelt op basis van gesprekken mannen en vrouwen aan elkaar. Zij hoort wel graag terug van de personen die ze heeft gekoppeld hoe de ontmoeting was. Rosemarijn: Het gaat heel goed met Roos is Offline. Ik krijg dagelijks nieuwe aanmeldingen. In het begin had ik vooral single vrouwen in mijn bestand. In Amsterdam, waar ik woon, zijn nu eenmaal meer single vrouwen dan mannen. Maar inmiddels heb ik evenveel mannen als vrouwen in het bestand. Mensen zien mijn stickers die ik overal en nergens op plak of op laat plakken door kennissen/vrienden/klanten. Maar het gaat ook vaak via mond tot mondreclame. 

Ik ben dit bureau begonnen omdat er aan online daten veel gevaren kleven. Zo kun je bijvoorbeeld aan je Tinder profiel je Instagram account koppelen. Maar wat gebeurt er met al die data. Dat vind ik beangstigend. Daarnaast geloof ik niet in algoritmes. Stel dat iemand van windsurfen houdt of van een vuurtje stoken. Wat is de garantie dat degene die ook van windsurfen of een vuurtje stoken houdt ook op jou valt.

Ik neem de gesprekken op en maak analoge foto’s van mensen. Als ik een aantal mensen heb ontmoet maak ik een soort fotomuur en beluister de gesprekken met klanten nogmaals. Ik vaar op mijn intuïtie en mensenkennis. Op basis daarvan koppel ik mensen aan elkaar. 

Paula Vogelzang