Mijn beste vriend

Mijn beste vriend

Klaas is een van mijn beste vrienden. Met hem kan ik ook mijn liefdesleven bespreken. Hij is 40 en al 20 jaar samen met zijn vriendin en zoekt soms wat seksuele spanning buiten de deur. Hij is niet mijn eerste vriend die dit opbiecht. Blijkbaar hebben mannen het idee dat je dit aan single vrouwen kunt vertellen. Vorige maand was hij in Chicago waar hij een congres bezocht over de culturele verschillen in het benaderen van psychische problemen. Tijdens de vlucht naar huis is er nogal veel turbulentie. Het duurt wel een uur. Er wordt gegild en geschreeuwd in het vliegtuig. Sommige mensen worden misselijk en geven over. Klaas beschikt over zorgzame kwaliteiten en probeert de vrouw naast hem te kalmeren. Ook al kennen ze elkaar niet, zij laat zich zelfs lichamelijk gerust stellen. Klaas voelt zich tot de vrouw aangetrokken. Ze heeft bruine ogen en zwarte krullen. Zijn favoriete Afrikaanse type. Als de turbulentie voorbij is, praten ze nog wat langer door over hun werk en leven. Ze heet Rachel en woont al lange tijd in Madison – Wisconsin. Oorspronkelijk komt ze uit Kenia.

Klaas zou Klaas niet zijn als hij niet met deze vrouw gaat mailen. Hij laat me een paar berichten lezen. Rachel beschrijft met heerlijke humor hoe haar mannelijke collega’s erotische avanches maken. Meestal gaat ze er niet op in. Ik lees ook dat ze een beetje met Klaas begint te flirten. Het lot wil dat ze elkaar weer kunnen ontmoeten in Nairobi waar Klaas een congres moet bezoeken. Rachel heeft daar familie wonen en weet hem over te halen samen een paar dagen op te trekken. Klaas komt me dat op een avond vertellen. Zijn vrouw vermoedt niets en Rachel woont zo ver weg dat het geen enkel risico vormt voor zijn huwelijk wat hem heilig is. Ik verbaas me weleens over zijn loyaliteit aan haar, omdat hij in de vijf jaar dat we elkaar kennen al heel wat avonturen heeft gehad waarbij hij ook twee keer vreselijk verliefd is geworden op de vrouwen die hij veroverde.

Ik heb altijd een dubbel gevoel bij zijn openbaringen. Dat hij me in vertrouwen neemt, vind ik leuk. Dat hij behoefte heeft aan andere vrouwen kan ik ook begrijpen, maar niet dat hij er niet voor uit komt dat hij zo is. Naast mij zijn er enkele goede vrienden die op de hoogte zijn van zijn exotische liefdesavonturen.

Risico om met Rachel op stap te gaan is minder groot. Ook al zou hij verliefd worden op Rachel dan nog is ze te ver weg om een relatie aan te gaan of aan te bellen in het holst van de nacht. Een van zijn avonturen heeft dat een keer gedaan. Sindsdien is Klaas wat voorzichtiger geworden.