Monogame drama

IMG_3573De visie van de filosoof Simone van Saarloos kreeg veel aandacht in de media. Of ik het nu helemaal met haar eens ben of niet, ik vind haar ideeën over het huwelijk en de liefde verfrissend. Bijvoorbeeld de uitspraak dat geen enkele hypotheekverstrekker of bank met het product huwelijk weg zou komen omdat het zo’n slecht product is. Van de drie huwelijken loopt er een op de klippen – van verdriet en ongemak. Zo stond er op 19 november ook een interview met de 25-jarige in Trouw.
Hierin wordt haar boekje Het monogame drama een levenslustig en prikkelend pamflet genoemd. ‘Een schoolvoorbeeld van filosofische scepsis. Hoe fundamenteel de liefde ook is, toch hanteren we onze ideeën erover doorgaans stilzwijgend, alsof het min of meer natuurlijke gegevens zijn. Zo niet Van Saarloos. Elke ogenschijnlijke zekerheid omtrent liefde moet er bij haar aan geloven.’
Haar schrijfstijl is lekker en haar ideeën over liefde, single zijn en trouw worden gretig gelezen door mensen die zich willen losmaken van het vastomlijnde denken over hoe liefde geregeld moet zijn. Het zijn wellicht dezelfde mensen die ook verslingerd zijn aan het boek Verslaafd aan Liefde van Jan Geurtz. Hij houdt een vurig pleidooi voor het ontwikkelen van een spirituele liefdesrelatie omdat deze gelijkwaardiger is en niet bedoeld is om elkaars (vermeende) tekortkomingen toe te dekken.
In een volgend bericht vertel ik meer over het gedachtengoed van Geurtz.