Trouwt de ziel ook?

Nu ik single ben vraag ik me af of mijn ziel niet altijd vrij is geweest? Was mijn ziel ook getrouwd met mijn geliefde? Is het zielsverwantschap geweest die me bij hem hield, die de relatie het vanzelfsprekende karakter gaf?mtd,375x360,n,s,RnJlZSBTcGlyaXQg,ffffff Na harde krenkende woorden had ik altijd het gevoel, maar in wezen is het goed. Er ontstond geen verwijdering. We koesterden elkaar telkens weer in de omhelzing van de nacht.

Is het niet het meest pure als je je in je relatie in wezen altijd vrij voelt? Zoals een dansvriendinnetje ooit zei: ik kies elke dag voor Tom. Volgens mij heet hij anders, maar dat doet er even niet toe. Of zoals een NLP-master het verwoord; het creëren van vrijheid speelt een belangrijke rol. Dit gaat dan vooral om: vrijheid om te denken wat je wilt denken, vrijheid om te voelen wat je wilt voelen en vrijheid om te doen wat je wilt doen met je leven. Veel mensen voelen (on)bewust een belemmering om het leven te leven dat ze diep van binnen zouden willen.

Sommige mensen veroordelen mijn geliefde omdat hij mij verliet. Dat ik hem wellicht uit de relatie heb geduwd, daar sluiten ze hun ogen voor. Maar in feite is er moed voor nodig. Veel kracht om je vertrouwde stek te verlaten omdat je denkt dat het geluk er anders uit hoort te zien. Ondanks zijn gelovige wortels  had hij het lef mij te verlaten. Dat hij daardoor weleens gekweld wordt door schuldgevoelens lijkt mij logisch.

Denk niet dat ik daarmee mijn pijn en verdriet wil wegpoetsen. Integendeel, ik laat het verdriet om wat ik kwijt ben wel degelijk toe. Maar het rouwproces is niet meer zo heftig. Verdriet gaat in porties. Ik ben niet verdronken (dat ik bij voorkeur drie keer in de week in het openluchtzwembad de Houtvaart zwem, heeft letterlijk zijn vruchten afgeworpen;-)). Ik kies ook uit vrijheid voor nieuwe ontmoetingen, voor ervaringen die niet doorsnee zijn. En daar voel ik me grotendeels goed bij. Door vrij te zijn in mijn denken en voelen – en daar hoort verdrietig of weemoedig zijn bij – kan ik me verbinden met anderen.

 

Illustratie: Amanda Cass

 

Laat een reactie achter