Zeventien

Voor Karl und Minna Liebetrau, mijn grootouders. Als mijn oudste broer een jaar of twintig is, neemt hij zijn geliefde mee naar Farnroda,  een dorp gelegen tussen groene glooiende heuvels en Wiesen in het voormalig Oost-Duitsland. Mijn grootouders staan hun bed af aan dit liefdeskoppel.

Een behoedzaam smsje krijg ik van haar midden in de nacht. Mam schrik niet, er slaapt beneden een jongen. xNicky.

IMG_6022

Zou mijn zeventienjarige dochter met de mooiste blozende wangen van Haarlem, gezoend hebben op de bank? De rode leren bank met de kale bruine plekken. En is zij daarna naar boven geslopen om voor de jongen een slaapzak te halen, waarin hij zijn lange harige jongensbenen heeft gestopt?

De volgende ochtend zie ik haar op de bank liggen en de jongen op de grond gewikkeld in een blauw wit hoeslaken. Ik heb met hem te doen. Ik heb een mooie vloer in de woonkamer, maar hij is van hout. Ze slapen hun roes uit. Een uur later is er enig contact mogelijk. De jongen komt moeizaam omhoog, doet een poging gewikkeld te blijven in het laken en zegt: ik zal me even voorstellen. Erik. Ik zie een leuk, beetje rood en superslaperig hoofd. Helle blauwe ogen contrasteren met het donkere, licht krullende, haar. Er is ongetwijfeld wat alcohol door dit lijf gegaan. Zijn ogen zijn rood en zijn stem is hees. Dochterlief is wakker en alert en legt het me allemaal uit. Ze was niet lekker en de jongen heeft haar naar huis gebracht. Na dat ze wat gebabbeld hebben, was hij zo moe dat hij liever bleef slapen. Dochter heeft  hem nog aangeboden om in haar bed te slapen, maar dat wilde hij liever niet. Ik drink mijn koffie op in bed en duik terug in de tijd. Mijn ouders vonden ieder vriendje, dat ik mee nam om te laten genieten van mijn moeders culinaire kwaliteiten, prima. Ze waren allemaal welkom. Mijn vader citeerde met regelmaat en veel plezier Wim Sonneveld:.. .en allemaal mee eten. Maar het belangrijkste was, en ik kan dat nu nóg veel meer waarderen, was dat ze me vertrouwden. En ik had echt weleens een ietwat ruiger exemplaar meegetroond. Maar zelfs avontuurlijke jongens kunnen heel beleefd zijn. Mijn moeder genoot meestal

mee. Ze memoreerde nog vaak de hoge motorlaarzen en zwarte leren jacks van mijn vrienden, die grotendeel

s in Zuid-Afrika waren opgegroeid. Hun woeste blonde

hoofden zullen ook haar niet onberoerd hebben gelaten. Ze woonden in een groot spookhuis in Hummelo en hadden vier abbonementen op de Telegraaf, zodat de vier broers geen ruzie konden maken over wie er als eerste de krant mocht lezen. Als ik vijftien ben, heb  ik mijn eerste echte vriendje met wie ik een klein jaar verkering heb. We mochten altijd op mijn kamer filmpjes kijken op het oude buikje van Philips, een glimmende houten kast, of kletsen of … En als mijn moeder thee kwam brengen, klopte ze eerst netjes. Het is in haar sfeer dat ik mezelf even later tegen mijn dochter hoor zeggen: Ik vind het goed, lieve schat. Je mag altijd een vriend mee nemen. Liever dat dan rommelen in een portiek of in een park. Tenzij je dat spannender vindt natuurlijk. Ik voel een grote zachte liefde voor mijn ouders.

 

Laat een reactie achter