De geur van verlangen

De geur van verlangenHeeft het verlangen een geur? Dat is meer een filosofische vraag want dat weten we natuurlijk niet, maar we kiezen onze partner wel uit op zijn geur. Onder andere. Als iemand niet lekker ruikt op het moment dat je hem of haar voor het eerst omhelst, heb je de neiging niet verder te knuffelen of vrijen. Tenminste ik wel. Zo schrijft Mark Mieras in Ben ik dat: ‘Zowel vrouwen als mannen gebruiken hun neus in de liefde. Geuren zijn de boodschappers van de liefde en van familiegevoel. Geuren scheppen een band tussen breinen (..) Vruchtbare vrouwen gebruiken hun gevoelige neus om onbewust een man uit te zoeken met wie ze gezonde, sterke kinderen kunnen krijgen. De Zwitserse evolutiebioloog Claus Wedekind ontdekte begin jaren negentig dat vrouwen de lichaamsgeur prefereren van mannen met een afweersysteem dat goed combineert met dat van henzelf.”

In feite worden we dus geregeerd door onze neus, veel meer dan we in de gaten hebben.  De geur van de man maakt of je wel of niet zijn verlangens naar jou zult beantwoorden. Wat mij nu intrigeert is of je nog steeds selecteert op geur als je al twee prachtige puberdochters hebt gekregen en niet meer vruchtbaar bent? Bij mijn zoektocht naar een nieuwe geliefde heb ik weleens gemerkt dat ik een man leuk kan vinden maar dat ik zijn geur niet prettig vindt. Moet ik naar mijn neus luisteren, beste Mark Mieras, in mijn zoektocht naar een nieuwe geliefde?  Psychologe Miranda van Tilburg beantwoordt mijn vraag ten dele: “Behalve neurotransmitters en hormonen, lijkt ook geur de liefde aan te kunnen wakkeren. En dan heb ik het over heel subtiele geuren. “

Meer lezen over de liefde: http://www.frederike.nl/cgi-bin/scripts/db.cgi?&ww=on&ID=130&view_records=1