Loretta was hier

Gisteravond had ik het eerste gesprek met Loretta. Zij had mij gevonden via Mijn Geheim waarvoor ik vorig jaar ben geïnterviewd. Loretta kwam naar mijn huis. Ze heeft lang bruin haar en een mooie mond. Haar aanstekelijke lach doet me denken aan mijn eigen lach. Het interview in Mijn Geheim was voor haar een motivatie om met me kennis te maken. Ze vertelde me al snel dat ze moeite heeft met het concept monogame relatie en dat de meeste mensen vanuit dat vaste concept denken. Dus als je een parttime relatie hebt, zoals Loretta, kiest deze man of vrouw niet werkelijk voor je.

“Ik heb jaren samen met hem gewerkt in een markt-onderzoeksbureau en daarbij vlogen de vonken over de tafel.  Althans als we alleen waren. Als er andere collega’s bij waren, gedroegen we ons heel professioneel.’

Maar omdat haar collega getrouwd was, kreeg Loretta allerlei opmerkingen van vrienden en familie te horen waar ze zacht gezegd niet blij van werd. Jij zit in de wachtkamer, Loretta, dat is geen plek voor jou. Jij verdient beter, zei de ander. Ik vind het niets voor jou. Hoe zullen we je collega noemen, vroeg ik Loretta. We noemen hem Sjonnie, zei ze. Onze dubbele klaterlach, dubbele orgellach was vast hoorbaar bij mijn buren.

“Ook kwamen er mensen met allerlei psychologische verklaringen. Omdat Kees mij bedroog, zou ik nu mijn gram halen. Ik zou van Sjonnie houden omdat hij gebonden was. Hij was al goedgekeurd door zijn vrouw. Dat was ook een verklaring. Mensen leken allemaal te weten waarom ik van deze man hield. Sommige leken het nog beter te weten dan ik. Dat vond ik het allerleukst eigenlijk.’

Had je er geen last van, van al die meningen, vroeg ik Loretta. Ja natuurlijk wel, zei Loretta! Maar ze had steun gevonden bij haar coach, die naar haar luisterde en haar advies gaf.

‘De meeste mensen denken vanuit het monogame concept. Dat is prima, maar er is een verandering gaande. Ik las dat ook in het boek Liefde in Verhouding van Esther Perel. Steeds meer mensen leven alleen en hebben een parttime relatie, een lat-relatie, een polyamoureuze relatie. Noem maar op. Zolang we blijven denken vanuit dat ene concept en de andere relaties daarmee vergelijken, is je manier van denken niet helemaal open. Als je denkt van uit liefde zonder (vaste) vorm, kun je je eigen liefde, verliefdheid beter benaderen. Juist als je niet vanuit die vaste gewenste vorm denk, kun je liefde ervaren als een rivier, als een vrije energie, als stromend.’

Helaas moest Loretta naar huis, maar haar woorden echoën nog na in mijn hoofd.