De geur van verlangen

Vrouwelijke hersenen

De geur van verlangenVannacht was het weer raak. Ik verveelde me. De bak met brokjes was leeg en het vrouwtje had zelf het boek Zin in Seks van Ingeborg Timmerman mee naar bed genomen. Ze lag vredig te dromen. Vraag me niet waarom. Ze had het boek vers van de boekhandel en ik wilde haar niet storen en zag me dus genoodzaakt het carroussel in de woonkamer weer eens te laten draaien. Als je mijn blogs voor het eerst leest, het carroussel is een witte draaiende boekenkast, waar ik graag boeken uittrek. De Vrouwelijke Hersenen van Louann Brizendine, leek me een buitenkans. Vooral omdat ik de hersenen van mijn vrouwtje verder wil beïnvloeden, zodat ze vaker met een lekkere zak Perfect Fit thuiskomt; mijn favoriete droge brokjes. Het boek sprak me ook aan omdat ik mezelf erg hoog inschat. Al was het maar omdat ik een van de weinige katten ben, die kan lezen. Het enige nadeel van lezen ‘s nachts is dat ik overdag dan erg moe ben en mijn vrouwtje niet kan vermaken. Ze werkt tegenwoordig elke dag thuis en zit dan driftig online te vergaderen met allerlei mensen. Geen flauwe notie waar het over gaat. Soms over peuters, de Soos Tv of de Grote Eenzaamheidshow. Het woord communicatie valt regelmatig.

Terug naar de bovenkamer van de vrouw. In dit boek van Louanne Brizendine wordt het leven van een vrouw Sarah beschreven die haar man ervan verdenkt verliefd te zijn op een ander. Sarah ondervraagt Nick over eventuele uitstapjes met een andere dame. Nick ontkent natuurlijk maar Sarah is een bijtertje. Tijdens de ondervraging bestudeert ze zijn gezicht`: ‘Verstrakt zijn gezicht of ontspant het? Vertrekt zijn mond of blijf die neutraal? Wat voor uitdrukking zijn gezicht ook heeft, haar ogen en gezichtspieren zullen deze automatisch imiteren. Het tempo en de diepte van haar ademhaling passen zich aan de zijne aan. Ze neemt zijn houding en spierspanning over. Haar lichaam en hersenen ontvangen zijn emotionele signalen. Deze informatie wordt door haar hersencircuits gestuurd om in de databanken van haar emotionele geheugen iets te zoeken wat erbij past. Dit procedé wordt spiegeling genoemd.’ Ik neem me voor ook het gezicht en de houding van het vrouwtje nog meer te spiegelen. Je weet, lieve lezer, wat mijn belangrijkste target is. Ook moet ik in de smiezen houden dat mijn vrouwtje niet stiekem buiten de deur een andere kat over het ruggetje streelt. Brrr

Sarah had gelijk. Nick was inderdaad bezig een verhouding te krijgen met een collega. Hij was erg verbaasd dat zijn vrouw het al wist. Maar het schijnt dat vrouwen heel goed zijn om de non-verbale gevoelens van een ander op te sporen. Ik neem aan dat mijn vrouwelijke katte-hersenen even heldervoelend zijn. Dus mocht ze een andere viervoeter mee naar huis nemen, krom ik mijn rug en wordt mijn staart drie keer zo dik.

Soms voelt een vrouw de verliefdheid van een ander onderhuids en kan ze er niet de vinger opleggen. Soms voelt een vrouw een grotere behoefte aan vrijheid, aan het opeisen van haar ruimte en wordt ze verliefd op een huis waar paarse regen welig de balkonrand siert. Ze streelt daar een kat met drie kleuren: oranjebruin, zwart en wit. Dat moet een voorteken zijn geweest, denk je niet? Negen jaar later verruil ik het Franse platteland voor een appartement in de stad. Het kan zijn dat mijn vrouwtje niet begreep waar haar behoefte aan autonomie vandaan kwam. Maar ik weet het inmiddels wel. Het doel was samenwonen met mij en een ontwakende behoefte om de liefde anders te beleven.

Morgen hoop ik toch Zin in seks te scoren.

Otis Liebetrau