Wat moeten we met onze seksuele vrijheid?

Niet lang geleden was ik bij de boekpresentatie van een boek over de mannelijke seksualiteit. Het boek belicht de Taoïstische visie op seks, in dit geval het seksuele leven van de man. Naast de nieuwerwetse marketingsaus waarmee het geheel was omgeven, -BNN kwam filmen voor ‘spuiten en slikken’, er moest een ‘ludieke’ oefening gedaan worden ter promotie, het boek prijst een (bestwel dure) online cursus aan- kwam gelukkig ook de Taomeester zelf, Reinoud Eleveld, aan het woord. Dat maakte voor mij veel goed.

Hij zei dat we, zoals we allemaal weten, tijdens de seksuele revolutie bevrijd zijn van het onderdrukkende denken over seks, maar dat we nog niet weten wat we met die vrijheid aan moeten. Hij trok de vergelijking met de Arabische lente, landen bevrijdden zich van totalitaire regimes, maar konden daarna nog niet een democratische beschaving opbouwen. Dat geldt ook voor de seksualiteit, er is nog geen nieuwe beschaving ontstaan. Misschien ontstaat een beschaving ook niet zomaar, want beschaving heeft alles te maken met je niet laten leiden door je lusten en je driften. Er moet aan geschaafd worden. Het moet ook anders, want we willen niet meer terug naar de tijd van voor de bevrijding. Toen leerden we onze lusten en driften beheersen. “Beheers je” werd er gezegd als je bozer werd dan je moeder lief was. En met betrekking tot seks leerden we onze verlangens (vooral als ze afweken van de norm) te onderdrukken, een equivalent van beheersen.
Dat willen we niet meer. De oplossing ligt, volgens mij en de Taoïsten, in bewustwording en de heerser worden van je eigen lusten en driften. En dan heb ik het over een liefdevolle heerser, een koning, die goed is voor zijn volk, omdat hij het lief heeft. Dat betekent dat je vanuit overzicht en bewustzijn beslissingen kunt nemen: ‘dit is (niet) goed voor mij en de ander, nu en ook op de lange termijn’. Dat je zeggenschap hebt over je eigen lusten en driften. Je kunt ze voelen in jezelf, ze mogen er zijn, maar ze hoeven niet altijd omgezet te worden in actie.
Ik realiseerde me kort na de boekpresentatie dat het verhaal over de bevrijding en de beschaving ook geldt voor onze relaties. We zijn bevrijd, we hoeven niet meer te trouwen omdat we van onze ouders of van de kerk moeten, we hoeven niet meer bij elkaar te blijven omdat we financieel afhankelijk zijn. We kunnen de liefde centraal stellen. Maar het gros van de mensen weet nog erg weinig over hoe aan de liefde te schaven, hoe haar levend te houden. Er is nog weinig bewustzijn als het gaat om de liefde.
Als je daarin wil groeien zouden jij en je partner om te beginnen op kunnen schrijven op welke eigenschappen van de ander je verliefd bent geworden en aan welke eigenschappen je nu een hekel hebt. En schrijf vervolgens op hoe je door de ander gezien wil worden en hoe absoluut niet. Dan laat ik je in de volgende blog weten wat je aan de hand daarvan nog meer over jezelf te weten kunt komen.
Succes.

Geplaatst op 20 Oct 2015 door Wilma Ferwerda, psycholoog en relatietherapeut in Haarlem.

http://www.psychologe-haarlem.nl/blog-van-psychologe-wilma-ferwerda.php?number=1&start_from=27